Sofie kreeg op haar 16 symptomen van wat later een angst- en depressieve stoornis
bleek te zijn. Op sociale media lijkt het alsof elke jongere anxiety heeft. Maar waar zijn
die? Zou het niet leuk zijn om een clubje te vormen? Op basis van haar eigen ervaringen gaat Sofie Steenhaut in gesprek met clubleden en experts. Welkom bij Club Angst!
Deze podcast werd gerealiseerd met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek.
8. Join the club - angst en de toekomst
Sofie kijkt samen met haar producer en eindredacteur Ella terug op het maken van de podcast. Welke lessen trekt ze uit Club Angst? Hoe gaat het met de clubleden na de opnames? En vooral: wat nu?
28.11.2022 • 18 Protokoll, 52 Sekunden
7. May the odds be ever in your favor - angst en de hulpverlening
Club Angst maakt de eindafrekening op van de hulpverlening: wat waren hun grootste struikelblokken? Hoe zit het met wachttijden en medicatie? En wat met de lange zoektocht naar de juiste psycholoog of therapievorm? Sofie praat met alle clubleden en Ingrid De Jonghe van TEJO.
28.11.2022 • 28 Protokoll, 35 Sekunden
6. Sharing is caring - angst en sociale media
Een podcast maken over je eigen angststoornis blijkt moeilijker dan verwacht. Sofie zoekt steun bij clublid Evangeline. Zij deelt haar angstverhaal in de vorm van mooie illustraties op sociale media. (Opgelet: deze aflevering bevat een verwijzing naar zelfdoding.) Je hoort fragmenten uit volgende gesprekken: Bram Vervliet in podcast 'Vraag Het Aan' van EOS Wetenschap, Bleri Lleshi in interview op TV Brussel, Dirk De Wachter in lezing 'Laat ons ook ongelukkig zijn' (Radboud Reflects).
28.11.2022 • 21 Protokoll, 38 Sekunden
5. Under Pressure - angst en werk
Club Angst wordt steeds groter. Sofie praat met Stef en Lien over hoe je omgaat met een angststoornis op de werkvloer. Ze gaat ook langs bij Hilde Oosterlinck van Compagnie De Sporen, het centrum waar Sofie zelf langs ging om haar te begeleiden naar werk. Maar het maken van de podcast begint zijn tol te eisen bij Sofie.
28.11.2022 • 24 Protokoll, 20 Sekunden
4. Speak up - angst en het taboe
Clublid Gian groeide op met het idee dat jongens geen emoties tonen, terwijl Sofie zich net snel in het hokje van ‘hysterische vrouw’ geduwd voelt. Waar komen die ideeën vandaan? Psycholoog Annelies Van Den Haute vertelt hoe hardnekkige stereotiepen ons leven beïnvloeden en Nico en John tonen met hun podcast Men Talk Too hoe het ook kan. Opgelet: in deze aflevering zit een verwijzing naar homofobie en zelfverwonding.
28.11.2022 • 22 Protokoll, 31 Sekunden
3. I'll be there for you - angst en relaties
Hoe vertel je over je angsten tegen je vrienden? En wat kan je doen als ouder? Sofie bespreekt het met clubleden Luna en Matthijs en de mensen dicht bij hen. Haar lief Fabrice vertelt hoe het is om samen te zijn met iemand die een angststoornis heeft. Psycholoog Annelies Van Den Haute geeft meer uitleg.
28.11.2022 • 30 Protokoll, 17 Sekunden
2. All by myself - angst en onze omgeving
Sofie vindt een eerste clublid: Isabeau. Ze praten over paniekaanvallen en hoe haar angsten erger werden tijdens de coronapandemie. Professor Inez Germeys vertelt hoe belangrijk een goede omgeving is voor onze mentale gezondheid.
28.11.2022 • 22 Protokoll, 7 Sekunden
1. 't Zullen de hormonen zijn - angst en puberteit
Sofie lanceert een oproep naar clubleden via de radio. Ondertussen legt psychiater Hilde Sijmons uit wat angst precies is. Maar hoe is het bij Sofie eigenlijk allemaal begonnen? Om daar een antwoord op te vinden, schakelt ze haar ouders in. (Opgelet: deze aflevering bevat een verwijzing naar zelfdoding.)
28.11.2022 • 25 Protokoll, 15 Sekunden
Trailer - Club Angst
Sofie kreeg op haar 16 symptomen van wat later een angst- en depressieve stoornis
bleek te zijn. Op sociale media lijkt het alsof elke jongere anxiety heeft. Maar waar zijn die? Zou het niet leuk zijn om een clubje te vormen? Op basis van haar eigen ervaringen gaat Sofie Steenhaut in gesprek met clubleden en experts. Welkom bij Club Angst!