Winamp Logo
Anmelderne Cover
Anmelderne Profile

Anmelderne

Danish, Cultural, 1 season, 46 episodes, 20 hours, 46 minutes
About
Din ugentlige kulturelle vitaminindsprøjtning med Mathias Hammer og to gæster, der anmelder og diskuterer ugens film, bog, musikudgivelse, teaterstykke eller udstilling - og går på opdagelse i de kulturelle fænomener, der gemmer sig i værkerne. Vært: Mathias Hammer I redaktionen: Sarah Schwab Randeris, Jesper Dein og Gustav Hagild Redaktør: Hanne Barslund
Episode Artwork

Thomas Korsgaard og kunsten at blive i det ubehagelige

I sin nye novellesamling 'Snydt ud af næsen' vender Thomas Korsgaard tilbage til det barske liv på bunden af samfundet, et unavngivet sted i Danmark. Fra børnenes perspektiv skriver han om mobning, overgreb og alkoholisme - og det er gennemsyret ubehagelig læsning. Cementerer novellesamlingen Thomas Korsgaard som en af tidens mest koncise og klassesamfundskritiske stemmer? Eller er ubehaget blot et billigt kneb for at vække harme hos læseren? Medvirkende: Katrine Wiedemann, teaterinstruktør, dramatiker og forfatter, og Anne Sophia Hermansen, litteraturanmelder ved Weekendavisen og ordstyrer i 'Damerne først' på P1. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Nanna Sloth og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
2/1/202426 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

112 års antisemitisme senere...

Dramatikeren Henri Nathansens skuespil fra 1912, "Indenfor murene", handler om en dansk-jødisk families oplevelser med antisemitisme, om tilhørsforhold og generationskonflikter. Og nu har Det Kongelige Teater atter vakt Nathansens berømte stykke til live. Ved et tilfælde føles tiden endnu en gang skræmmende passende. Men er skuespillet stadig relevant i dag? Hvorfor har "Indenfor murene" opnået klassikerstatus i Danmark? Og hvad skal vi bruge dens - naive - morale til? Medvirkende: Amalie Langballe, forfatter og teateranmelder ved Weekendavisen og Benjamin Koppel, musiker og forfatter. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Nanna Sloth og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
1/25/202427 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Mandebarnet Warberg

I sit onemanshow "Du har det ikke fra mig" joker stand up-komikeren Thomas Warberg med sin egen nedarvede alkoholisme og besættende liderlighed. Tilsat slapstick om tyndskid og væmmelse ved en bristet vagina tegner Warberg et tragikomisk billede af den moderne mands følelsesmæssige falliterklæring. Men forbliver mænds følelsesliv virkelig for evigt på barnestadiet, fordi generationer af rollemodeller har drukket sig ihjel? Og er Thomas Warbergs lumre mandehumor andet end et levn fra dengang kønsstereotyperne var mejslet i granit? Det taler vi om med Rikke Rottensten, museumsinspektør ved Storm og Henrik Tingleff, psykolog og adfærdsekspert. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Nanna Sloth og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
1/18/202427 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Christian VII's dans på vulkaner

Under det danske overherredømme drev kongens embedsmænd i Island et protestantisk moralpoliti, der straffede falske faderskabsangivelser og sex udenfor ægteskabet med brutale henrettelser. Det skildrer den islandske krimiforfatter Arnaldur Indridason i en kulørt dobbeltfortælling med famøse karakterer som Kong Christian VII, hans livlæge Struensee og sexarbejderen Støvlet-Cathrine. Men hvad har den danske kongemagt betydet for islændingenes historie? Og hvordan bruger man historien i en skønlitterær fortælling? Anmelderne taler om royal exofiktion i en konge-uge sammen med Emma Paaske, historiker og medvært på DR-podcasten Dronningeriget, samt Bo Tao Michaëlis, litteratur- og kulturanmelder ved Dagbladet Politiken. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Nanna Sloth og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
1/11/202427 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

2024 - dystopiens tidsalder?

Den danske forfatter Sven Holms dystopiske og samfundskritiske 'Termush, Atlanterhavskysten' fra 1967 er blevet kaldt en klassiker, men både bogen og Sven Holm (1940-2019) var ukendte for redaktionen. Det er en skam, for bogen udfordrer både fortælleform, plot-opbygning og måden at beskrive frygt på. Anmeldernerne spørger: Lærer 'Termush, Atlanterhavskysten' os noget om, hvordan mennesket reagerer når katastrofen rammer? Og giver Holm os håb? Medvirkende: Anna Juul, forfatter og Jacob Ege Hinchely, radiovært på P6 og dystopi-nørd. Vært: Gustav Hagild. I redaktionen: Nanna Sloth. Redaktør: Hanne Barslund.
1/4/202427 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Træmand, brormand og verdens største træstamme

Familie kan være en skrøbelig konstellation. I den biografaktuelle 'Bedre tider' bliver tre voksne, og meget forskellige, brødre tvunget til at hjælpe deres far - en bager i landsbyen Ramløse - som efter deres mors død er endt i uoverstigelig gæld. Men formår filmen, med lige dele komik og tragik, og et sødt/plat plot om at bage verdens største træstamme, at skildre familiens udfordrede sammenhængskraft? Og er det muligt at ændre roller i en families fastlåste dynamik? Det taler vi om med Ann Lind Andersen, filmanmelder ved Whattowatch og Lærke Kløvedal, filmproducer, radiovært og forfatter til erindringsfortællingerne 'Sømærke'. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Randeris, Nanna Sloth og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
12/21/202327 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Grynede glansbilleder af magtmennesker

Politikere og kulturpersoner står i kø til at blive fotograferet af Petra Kleis. Nu er hendes portrætter blevet taget ud af magasinerne og blevet hængt op på Frederiksborg Slot. Men lykkes det Kleis' at give et nyt og menneskeligt billede af kulturen og samfundets elite, og kommer vi tættere på en forståelse af portrættets komplicerede kunst? Det undersøger Anmelderne med Anne Sofie Kragh, journalist og portrætforfatter til en række biografier om danske politikere, og Bodil Skovgaard Nielsen, kunst- og litteraturanmelder ved Dagbladet Information. I redaktionen: Sarah Schwab Randeriis og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
12/14/202327 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Julefeber i miraklernes tid

Pinlig intimbehåring og en krop, der ikke vil lystre. Enten har puberteten ramt Bjørn, eller også er han ramt af julefeber. Og det er svært for et barn at håndtere ensomhed, sorg, fattigdom og det at være anderledes, når man samtidig er ved at forvandles til en nisse. Aarhus Teater har iscenesat DR's julekalender-succes på Store Scene som julens helt store familieforestilling. Men hvordan omsætter man 12 timers TV til meningsfuld scenekunst? Og hvorfor bruger vi igen og igen fortællinger om julemiraklet til at forstå og bearbejde små børns store traumer? Anmelderfamilien består af Line Kirsten Nikolajsen: Radio- og podcastvært, og scenekunstanmelder på Den 4. Væg og vielskerserier. Samt Rebecca Bach-Lauritsen: forfatter, podcastvært, og tidligere Ramasjang-vært, der formidler de svære problemstillinger, som børn også oplever. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
12/7/202327 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Napoleon - stor film, lille mand?

Napoleon Bonaparte, er blandt historiens mest berømte hærførere. Den selvkronede kejsers krige og politiske visioner blev et dramatisk vendepunkt i europæisk historie. Men Napoleon var også et menneske af kød og blod. Og i sin nye storfilm "Napoleon" portrætterer instruktøren Ridley Scott den korsikanske hersker som følelsesmæssigt afstumpet. Men er det tiltrængt eller usmageligt at tilføje et sårbart følelsesmæssigt lag til en historisk figur som Napoleon? Og hvorfor er nutiden så optaget af fortællingen om mennesket bag magten, krigens natur og de imperialistiske ambitioner? Det undersøger Anmelderne i dag med Anna Libak, udlandsredaktør ved Weekendavisen og Jacob Ludvigsen, filmredaktør ved Soundvenue. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
11/30/202327 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Ud af Elvis' guldbur

Instruktøren Sofia Coppola har drejet kameraet i sin nye film "Priscilla". Her er Priscilla Presley hovedperson, og Elvis Presley er biperson. Vi følger den 14-årige piges rejse fra rosenrød, barnlig forelskelse til turbulent, voksent ægteskab. Spørgsmålet er, om filmen er en kliché om en magtfuld mand og en pige, der skal forblive barn, eller om det er en stærk frigørelseshistorie fortalt fra en kvindes synsvinkel? Det undersøger Anmelderne i dag med Freja Dam, filmanmelder ved Jyllands-Posten og Sara Alfort, journalist og forfatter til bogen 'Damer der var for meget'. I redaktionen: Sarah Schwab Randeriis og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
11/23/202327 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Dolly og Den Amerikanske Drøm?

Dolly Parton er personificeringen af The American Dream: Askepot-fortællingen om pigen fra samfundets bund, der gennem eget flid og talent, ender som en af klodens mest berømte personer. Nu udsender hun et nyt, laaaaangt album, Rockstar, hvor hun blandt andet synger rockduetter på covernumre med en række af tidens største stjerner, fra Miley Cyrus til Elton John og Paul McCartney. Men er den amerikanske drøm, hun repræsenterer, stadig opnåelig i USA i dag? Kan man gå så vidt som at kalde Dolly Parton feminist? Og er 'Rockstar' lige så godt som resten af hendes bagkatalog, eller er det en omgang letbenet kendis-karaoke? Anmelderne er denne gang: Pernille Jensen, musikanmelder på Dagbladet Politiken og Søren Pind, forhenværende minister for Venstre, debattør og USA-kender. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
11/16/202327 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Konkurrence, queer og hal-kultur

I Malte Tellerups roman "Mestrene" er håndboldhallen en arena, hvor hovedpersonen udforsker sin biseksualitet og et sted, der holder en skilsmissefamilie samlet. Den er et spejl på et konkurrencesamfund, hvor eliten spiller bold med hinanden. Men hvorfor er sportsfællesskab og hal-kultur så heteronormativ? Hvad sker der, når en queerperson forsøger at blive en del af (elite)miljøet? Og er det egentlig en roman eller et essay? Det undersøger Anmelderne fra Bogforum sammen med litteraturkritiker Bodil Skovgaard Nielsen fra Information samt journalist, forfatter og manderolle-debattør Anders Haahr Rasmussen. I redaktionen: Sarah Schwab Randeriis og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
11/9/202327 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Beckham - fodboldens første superstjerne?

David Beckham var en habil fodboldspiller, men en af verdens største superstjerner. Hans hår havde tabloidpressen i et kvælertag, og hans ægteskab med 'Posh Spice' Victoria Adams fra Spice Girls katapulterede dem begge ind i kendisstratosfæren. I Netflix-dokumentaren "Beckham" udfolder hovedpersonerne selv historierne på og udenfor fodboldbanen. Men er David Beckham et offer eller udspekuleret? Hvad fortæller hans karriere om popkulturen omkring årtusindskiftet? Og hvor objektiv er dokumentaren, når det er Beckham selv, der står bag den? Det undersøger Anmelderne. Med Ditte Okman, journalist, sladderekspert, og vært på podcasten "Det vi taler om" og Thomas Loft, journalist, fodboldfanatiker og vært på DR's "LIGA" og "Fodboldlisten". Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
10/26/202327 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Er det moderne menneske sin egen Gud?

Det moderne menneske har afskrevet evigheden og gjort sig selv til Gud, men det er et mangelfuldt liv, mener Iben Krogsdal i sin nye salmedigtsamling "Midt i mysteriet". I 86 nye salmer skriver hun om eksistensens mysterium og livet efter døden. Er Iben Krogsdals nye salmer en tiltrængt fornyelse af den traditionsbundne genre, og hvad kan vi bruge salmer og åndelig håbefuldhed til i et moderne liv? Det svarer musiker og sangskriver Bisse (Thorbjørn Radisch Bredkjær) og sognepræst og samfundsdebattør Sørine Gotfredsen på. I redaktionen: Sarah Schwab Randeriis og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
10/19/202327 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Charlottenborg: 140 års dansk (mande-)kunst?

140 år efter Charlottenborg slog dørene op som udstillingsbygning, spørger Anmelderne: Hvilken plads har kunsthallen fyldt i den danske kunsthistorie, og hvor passer de kvindelige kunstnere ind - både på Charlottenborg og i den samlede historie? 14 samtidskunstnere har i anledning af jubilæet lavet 14 nye værker, som skal fortælle de historier (pluralis!), institutionen har rummet. Men bliver det for rodet? Får kvinderne nok plads? Og hvorfor gjorde et værk med drone-optagelser så stort indtryk på alle Anmelderne? I dag: Astrid Aspegren, kulturformidler med speciale i repræsentation af kvindelige kunstnere samt skribent på kunsten.nu, og Martin Bigum, billedkunstner og forfatter. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
10/12/202327 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

"Finkulturens værste fjende"

Når Kandis-Johnny går på scenen, gør han det ikke som kunstner, men som spillemand. Det fortæller Johnny Hansen i sin nye biografi "Med kærlighed fra mig", hvor vi hører om livet i den travle tourbus og de dånende fans, det arbejdsomme Thybo-DNA, og et kærligheds- og familieliv præget af både nærvær og fravær. Men er det en troværdig fremstilling, og giver den os sympati eller afsmag? Det undersøger Anmelderne med Rune Skyum-Nielsen, journalist og forfatter til bl.a. Nicklas Bendtners biografi, samt Henrik Smith-Sivertsen, seniorforsker i musikvidenskab ved Det Kongelige Bibliotek og dansktop-forsker. I redaktionen: Sarah Schwab Randeriis og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
10/5/202326 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Shababs, satire og Inger Støjberg som heks

Seks bedste venner aner lykken, da Bornholm omdannes til et muslimsk ferieparadis kun for "shababs" i Gigis nye animationsfilm 'Shabholm'. Med satiriske stereotyper og en haglbyge af ghetto-slang spidder filmen både dansk hverdagsracisme, indvandrermiljøer og en helt igennem ondskabsfuld integrationsminister. Men er stereotyperne dovne, eller giver filmen et indblik i nogle miljøer, mange aldrig kommer til at kende indefra? Og hvad synes hende filmens skurk er baseret på, egentlig selv? I Anmelderne denne uge: Inger Støjberg, politiker og formand for Danmarksdemokraterne, Ellie Jokar, skuespiller, rapper og satiriker, og Dennis Meyhoff Brink, satireforsker ved Københavns Universitet og Frederiksbergmuseerne. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
9/28/202327 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Er Jessie Kleemann for vild til SMK?

Trusser med hvidhvalstænder og en kvinde, som med egenhændigt kejsersnit føder en dynge sælspæk, udgør nogle af de kunstværker, man kan opleve i Jessie Kleemanns udstilling "Tiden løber løber tiden" på Statens Museum for Kunst. Anmelderne undersøger og vurderer de fortællinger om identitet, forandringer, kolonihistorie og klimakrise, som gemmer sig i en gigantisk hundeslæde med monstertruckdæk og en løbende kvinde på isen. Gæster: Bodil Skovgaard, anmelder ved Dagbladet Information, og Christian Ulloriaq Jeppesen, vært på DR-podcasten "Qallunaq - hvad er jeg?". Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris, Jesper Dein og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
9/21/202327 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Skilt ved andet blik?

Der er lyserøde luftkasteller, Red Bull til morgenmad, og jokes med dårlig timing, når 9. sæson af "Gift ved første blik" ruller over skærmen i disse uger. 10 mennesker har sagt ja til at blive gift uden at have mødt deres kommende ægtefælle - for at finde ud af, om den eneste ene kan være et menneske, de ikke engang kender navnet på. Men er videnskaben bedre til at finde kærligheden, end vi selv er? Og er det kedeligt med nye tiltag i eksperimentet, som måske styrker kærligheden, men svækker underholdningsværdien? I redaktionen: Sarah Schwab Randeriis og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
9/14/202326 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Helle Helles sildesymfoniske midtlivskrise

I Helle Helles nye roman, 'Hafni fortæller', tager en nylig fraskilt 48-årig kvinde på dannelsesrejse fra Frederikssund til Gråsten. Hun spiser smørrebrød og sildesymfonier og søger febrilsk mening i sit livs overgangsperiode. Men rammer Helle Helle hovedet på sømmet med sin eksistentielle minimalisme og underspillede tragikomiske beskrivelse af Hafnis psykologiske vildrede? Og hvorfor er hun så besat af kro-mad og rosévin? Anmelderne er Anne Sophia Hermansen: Litteraturanmelder ved Weekendavisen, og Jytte Vikkelsøe: Ph.d. i socialpsykologi, terapeut og kærlighedsekspert i DR's podcast Hjerteflimmer. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
9/7/202327 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Hvem er idioten?

I Kasper Rune Larsens nye film "Idioten" møder vi Cille og Tobias, som sidder fanget mellem en urealiseret skuespillerdrøm og et forældreskab, der bliver betvivlet af systemet. Filmen er sat i en affolket jysk by, hvor der bliver stillet skarpt på den sociale og økonomiske underklasse og deres muligheder i livet. Men er det et autentisk eller stereotypt portræt, og hvad fortæller filmen os om vores samfund? På scenen på Kulturmødet på Mors: Forfatter Kim Blæsbjerg og filminstruktør Anne Svejgård Lund. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
8/31/202327 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Dræber kapitalisme kærlighed?

I Asta Olivia Nordenhofs nye "Djævlebogen" møder vi den kapitalistiske djævel, som mennesker har solgt sig selv til. Om kærlighed og kapitalisme kan sameksistere, og hvad der sker med skønlitteraturen, når den bliver politisk - det spørger Anmelderne om. Gæster: Martin Ågerup, direktør for den borgerlig-liberale tænketank CEPOS, og Kamilla Löfström, litteraturkritiker ved Dagbladet Information. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
8/24/202327 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Diversitetsbingo i Heartstopper?

I denne uge kaster vi os over Sæson 2 af Netflix-serien Heartstopper. Serien følger det unge par Nick og Charlie, og deres queer-vennegruppe, som dypper deres tæer i kærligheden, mens de prøver at navigere i overgangen fra teenager til voksen. Serien er blevet hyldet for sin positive skildring af queer-miljøet, men er det dén serie, verden har manglet for at gøre queer-personer mainstream? Eller forspilder den chancen for at bidrage med andet end almindelig feel good til coming-of-age-elskere? Og hvorfor er der intet sex med i den, overhovedet? Anmelderne er Chantal al-Arab, dragqueen og medforfatter til bogen Bøssernes Danmarkshistorie, og Eva Eistrup, kulturskribent og anmelder ved Politiken. Vært: Mathias Hammer. Redaktion: Sarah Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund. Rigtig god Pride!
8/17/202326 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Mord i bedste sendetid

Det skaber splid, mistillid og paranoia, når 18 deltagere checker ind på et slot - for sammen skal de forsøge at regne ud hvem i gruppen, der myrder og bedrager dem. Slottet udgør kulissen for TV 2's nye krimimysterium af et underholdningsprogram "Forræder". Anmelderne ser nærmere på forræderens og krimiens anatomi sammen med krimiforfatter Michael Katz Krefeld og psykolog med speciale i psykoterapi Jacob Mosgaard. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Randeris og Gustav Hagild.
8/10/202327 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Bachelorette: Kalder alle bløde mænd!

På 25 år har den danske reality-TV genre rykket sig fra bøffede mænd, bimboer og store egoer til det nyeste skud på stammen: Bachelorette på TV2! Her kysser bløde mænd hinanden på kinden, mens de laver perler og bejler om to kvinders gunst. Hvad siger det om maskulinitet i 2023 - og om hvad kvinder i virkeligheden tænder på? Og er det kedeligt fjernsyn? Med Christian Groes, mandeforsker og lektor ved IKH på RUC, og Elisa Lykke, reality-caster og podcast-vært på "Fantasier". Vært: Jesper Dein. I redaktionen: Sarah Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
6/29/202326 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Verdens værste værelse?

Filmen 'Toves Værelse' er et rædselskabinet af et kammerspil. Tove Ditlevsens ægteskab til Victor Andreasen består af en cocktail af alkohol, stoffer, ydmygelser og diabolske skænderier. Og i det mørke gemmer sig en hemmelighed om et seksuelt forhold mellem Victor Andreasen og Toves datter. Anmelderne i dag: med Mathias Hammer, og gæster: Dy Plambeck, forfatter og Ditlevsen-kender, og Casper Christensen, filmanmelder på whattowatch. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris, Jesper Dein og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
6/22/202326 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Spionfiktion, der smager af virkelighed

Iben Albinus' nye spændingsroman Den Danske Agent stiller skarpt på kriser i Europa, som virker besynderligt genkendelige: Terrortrusler, korruption, flygtningekrise og fjendtlige spioner. Mathias Hammer spørger derfor live fra Folkemødet: Hvad kan vi lære om vores nutid fra kulturen? Og er Den danske agent en god bog? Med: Jakob Engel Schmidt, Kulturminister, Moderaterne Christian Jensen, Chefredaktør for Politiken Jacob Kaarsbo, Senioranalytiker i Tænketanken EUROPA samt tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste. I redaktionen: Sarah Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund. Vært: Mathias Hammer.
6/15/202327 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Gudekamp i gudeskønne omgivelser

Guder og jætter kæmper om verdens skæbne under fuldmåne og bøgetræer. Der er lagt op til skæbnesvanger dramatik og store følelser, når Det Kongelige Teater sætter skuespillet "Ragnarok" op i Dyrehaven. Kan vi som moderne mennesker lære noget af oldnordiske karakterer, eller er vi nået til en national vikingeforstoppelse? Det spørger Anmelderne om i dag med Amalie Langballe, teateranmelder, og Laurine Albris, forsker i jernalder og vikingetid ved Nationalmuseet. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
6/8/202326 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Et arkitekttegnet helvede

En lillebitte vinduesløs lejlighed i en parkeringskælder langt under Oslos gader kan blive din til et astronomisk højt beløb. Alternativt kan du "tabe" en kniv på foden og lade forsikringsselskabet betale for en lejlighed i lyset. Det fremtidsscenarie tegner Viaplay-serien "Arkitekten"en sci-fi-serie, der skildrer et absurd og ulige samfund med kolde mennesker og hundeluftende droner. Men er seriens virkelighed egentlig sci-fi eller realisme? Det spørger Anmelderne om i dag med Adam Price, dramatiker og manuskriptforfatter, og Tue Hesselberg Foged, arkitekt og medstifter af tegnestuen EFFEKT". Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund. (Sendt første gang 1. juni).
6/1/202327 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Ukendt Kunstner tilbage i neonlyset

Det er ikke ulig Ukendt Kunstner at sænke macho-skjoldet med følsomme beats i mol. Efter 7 års stilhed overraskede duoen Hans Phillip og Jens Ole McCoy med et nyt album, som samler op hvor de slap - på toppen: med festerne, rusen og rastløsheden, men nu også med en undertone af udbrændthed. Viser albummet 'Dansktop' noget universelt om længslen efter festen, der aldrig stopper? Og er det egentlig forudsigeligt, at de gamle vaner stadig hænger fast? Det spørger Anmelderne om i dag. Med Fie Neergaard, vært på P3 og kender af dansk hiphop, og Jakob Demant, lektor ved Sociologisk Institut ved Københavns Universitet med speciale i ungdomskultur, fest- og nattelivsvaner. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
5/25/202325 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Eurovision til Europe-krise?

#Unitedbymusic var sloganet for Eurovision 2023. Men kan storladen popmusik bringe Europa sammen i en tid med national splittelse, kriser og sågar krig? Og var det overhovedet et godt show? Anmelderne kigger mod Europa. I dag med Jens Rohde, tidl. medlem af Europa-Parlamentet og vært på EU-debatten på DK4, og Line Kirsten Nikolajsen, vært på Smørhullet på P3, samt Eurovision- entusiast. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
5/18/202327 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Charles III's Gesamtkunstwerk

Gesamtkunstwerket er det totale kunstværk: lyrik, teater, billedkunst og dans. Alt det - tilsat en masse guld og diamanter - var med, da Storbritannien kronede deres nye konge i en performance ulig nogen anden. Men fungerede dette ceremonielle og ritualfyldte performanceværk som en cementering af det britiske kongeriges storhed og historiske betydning? Eller burde de lære deres replikker udenad og skære en time i slutningen? Vi anmelder kroningen med Emma Påske historiker og medvært i DR-podcasten Dronningeriget og Esben Weile Kjær billed- perfomance- og installationskunster. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
5/11/202327 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Den svenske malers klasserejse

Isaac Grünewalds malerier har fundet vej til Kunsthallen Gl. Holtegaard i Nordsjælland med udstillingen 'Hoved i rosa lys'. Den svenske dekorative ekspressionist portrætterer overklassen i strålende farvepragt oplevet fra samfundets top. Men Grünewald er selv en jødisk maler fra underklassen, der - i antisemitismens kulminationsperiode - fuldkommen undlader at beskæftige sig med samtidens elendighed. Så er hans værker overhovedet relevante for vores klassedebat i dag? Med en sygemelding i dueslaget er Anmelderne i dag: Bente Scavenius, kunsthistoriker, kritiker og forfatter og vært Mathias Hammer. I redaktionen: Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund. (Sendt første gang 4. maj).
5/4/202327 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Kan vi vores danmarkshistorie?

Kender vi danmarkshistorien godt nok til at skelne mellem det sande, det inhumane og det sjove i en fortælling om Danmarks fortid som slavehandlende nation? Det spørgsmål tvinger Frederikke Aspöck og Anna Neyes spillefilm 'Viften' Anmelderne til at stille i dag. Med er Naima Yasin og Ingrid Baraka fra podcastuniverset A Seat At The Table og Karen Sivebæk Munk, der er overinspektør ved Museum Vestsjælland - og initiativtager til det første officielle mindesmærke for de slavegjortes frihedskamp på De Vestindiske Øer. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund. (Sendt første gang 27. april).
4/27/202327 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Alle veje fører til Knud Romer

Knud Romer længes i sin nye novellesamling, "Den svenske konges hemmelige marmeladeopskrift", efter fjerne egne, sin forliste fortid og paradis på Anholt. Men i hans fortælling optræder også en hel generation af surrealismens malere, otte svenske nonner, onanerende iranske kvinder og skibsrederen Ignazio Corpi - præsenteret i et vanvittigt stramt sprog. Er det for meget af det gode, eller er det helt tilpas Romersk? Anmelderne i dag består af Anne Sophia Hermansen, litteraturanmelder på Weekendavisen, og skuespiller og foredragsholder Farshad Kholghi. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Jesper Dein, Sarah Randeris, Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund. (Sendt første gang 20. april).
4/20/202327 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ouverture for bløde mænd

Har barnet størst tilknytning til moren, som socialrådgiveren insisterer på, og er det mærkeligt at tænke over, at det plastiklejetøj ens barn leger med i brusebadet, lugter lidt af kondomer? Guldimund's andet soloalbum 'Jeg Venter I Lyset' spørger, midt fra skilsmissehverdagens åbne sår. Men er Guldimunds musikalske æstetik et maskulint nybrud eller banal hverdagspoesi? Det spørger vi Nanna Balslev, musikredaktør på Berlingske og Simon Skipper, medarrangør af mandefestivalen Mand21 om. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Jesper Dein, Sarah Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund. (Sendt første gang 6. april).
4/6/202327 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Opera med blodbad og breakingbjælke

Hvad kan hævntørst drive mennesker til at gøre? Det har skuespiller og satiriker, Frederik Cilius, og filminstruktør, Ole Christian Madsen, set i operaen Elektra på Det Kongelige Teaters scene, der flyder med blod til lyden af svulstige strygere. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
3/30/202327 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Lindring ad libitum

Hvor tæt skal vi på døden, før den ikke er farlig længere? Og skal den være smuk for, at vi tør kigge på den? I Anmelderne vurderer vi denne gang 'Lige før døden' af Anne Regitze Wivel, som har premiere i anledning af CPH:DOX. Her følger vi sygeplejerskerne på Bispebjerg Hospital, der ordinerer lindring til uhelbredelig syge, og de etiske dilemmaer der omkranser deres hverdag. Anmelderne er Mira Jargil, prisvindende dokumentarfilminstruktør, og journalist og forfatter Kirsten Jacobsen, der er aktuel med bogen 'Løftet' om sin mands sidste tid. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Randeris, Jesper Dein og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
3/23/202325 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

En vugge fyldt med luftkasteller

Camille dødføder et barn - men da hun to måneder senere fortæller nabolaget, at datteren er kommet tilbage, står de overfor et valg: skal de opretholde illusionen og spille med på Camilles blændværk, eller skal de konfrontere hende med virkeligheden? Og hvad er den, i øvrigt? Dét, og om grafiske romaner kan noget som andre bøger ikke kan, undersøger Anmelderne. Med Zenia Stampe, kulturordfører for Radikale Venstre, som selv har mistet et barn, og hele Danmarks tegneserie-connaisseur Jakob Stegelmann. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris, Jesper Dein og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund. (Sendt første gang 16. marts).
3/16/202327 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Pas på de åndssvage kvinder

Tvangsanbringelser, sterilisation, og bæltefiksering. Spillefilmen "Ustyrlig" af Malou Reymann fortæller 500 kvinders historie, der som stemplet som Åndssvage eller seksuelt løsslupne, blev tvangsanbragt af myndighederne. Men var lægerne onde, og kvinderne ofre, eller var datiden mere kompliceret end som så? Og kan fiktionen bringe os endnu tættere på Sprogøs historie? Det er Anmelderne, i dag med filmanmelder Casper Christensen og dr. phil. og professor emeritus ved institut for Folkesundhedsvidenskab Lene Koch. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris, Jesper Dein og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund. (red. tilrettelægger-Gustav: Regeringen blev denne uge enige om, at kvinderne på Sprogø skal have en officiel undskyldning fra staten. Timing! Rigtigt god lytning!)
3/9/202327 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Selvdestruktiv klummekærlighed

Forelskelse, afhængighed og selvdestruktion - det er de voldsomme temaer Megan Nolan kredser om i sin debutroman "Desperate handlinger". Men er det stor litteratur, som videnskabsjournalist Lone Frank, litteraturanmelder Kamilla Löfström, og vært Mathias Hammer, har mellem hænderne? Eller er det ureflekterede, ikke-litterære klummeskriverier? Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund. (Sendt første gang 2. marts).
3/2/202326 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Deepfakes er in, men posten skal ud

Vi er altid kun ét klik væk fra en ny teknologi og en ny strøm af informationer. Det kræver en kritisk - og måske en historisk - bevidsthed at navigere i. På et nyt museum kan man blive klogere på både kommunikation og teknologier - i datid og nutid. Mathias Hammer besøger kommunikationsmuseet ENIGMA sammen med Nathalie Ostrynski, kulturredaktør på Berlingske, og Maia Kahlke Lorentzen, medstifter af Cybernauterne - et netværk af eksperter i cybersikkerhed og digitale medier. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris, Jesper Dein og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund. (Sendt første gang 23. februar).
2/23/202326 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Sexisme i cirkussminken

Egner sexisme sig som søndagsunderholdning? Det undersøger Mathias Hammer, når han sammmen med feminist og danser Louise Twerkqueen Kjølsen og filmanmelder Ann Lind Andersen trækker forehænget fra cirkusrevyens kulisse i Ditte og Louises nye TV-serie "Dansegarderoben". Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris, Jesper Dein og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
2/16/202327 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Fra Nørrebros gader til Humlebæks haver

Den dansk-albanske rapper Artigeardit har fået både guldkæder og ravkæder til at rasle af begejstring. Mathias Hammer sætter teksterne under lyrisk loop sammen med hiphopekspert Pelle Peter Jencel og digter Sofie Diemer - og undersøger, om teksterne fortjener den litterære hæder, de har fået. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris, Jesper Dein og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund. (Sendt første gang 9. februar).
2/9/202326 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Superskurk søger psykiatrisk plan

Er man en 'Superskurk', hvis man på grund af sin psykiske sygdom ofte føler sig som en byrde for velfærdssamfundet? Lars Bukdahl, litteraturkritiker ved Weekendavisen, og Birgit Bundesen, overlæge på Psykiatrisk Center Amager og formand for Foreningen Kunst og mental sundhed, anmelder sammen med Mathias Hammer Anna Juuls bog af samme navn - og ser nærmere på forholdet mellem kunst og psykisk sygdom. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris, Jesper Dein og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
2/2/202326 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hug en finger, klip et venskab

Vi kender især de blodige konflikter og smertefulde brud fra parforholdet, men de findes også i venskabet som fortalt i den prisbelønnede irske film "The Banshees of Inisherin". Filminstruktør Lone Scherfig og venneterapeut Johanne Schwensen anmelder sammen med Mathias Hammer filmen - og ser nærmere på venskabets anatomi. Vært: Mathias Hammer. I redaktionen: Sarah Schwab Randeris, Jesper Dein og Gustav Hagild. Redaktør: Hanne Barslund.
1/26/202327 minutes, 24 seconds